RALHRANG PALEK LE RALKAP PAWL THILTUAH CU LOH TLAU BAK SI CANG

Ralhrang thiltuah cu lohtlau si ko cang, Yangon North Oaklapah ah ralkap lei nih mipi cu meithal he kan ttih hna seh tiah an cycle 30 leng an chuh hna.June thla ni 7 zinglei 11 le cheu hrawng ah Yangon North Oaklapah sang Aung Brother lakphak dawr ah a thu mi mipi minung 11 hna an cycle cu ralhrang kawlralkap lei nih hram hram in an lak tiah sang um mi mipi pakhat nih Yangon Khat Tit media ah a chim.

May be an image of one or more people and outdoors

Kan hawi le cu lakphak dawr ah an tthu i, lakphak an din lio ah ralhrang kawl ralkap pawl cu mawtaw 2 in an ra I cycle in a ra mi mipi cu an cycle tawh an hal hna. Zeicaah dah tawh cu na kan hal tiah kan ti hna tik ah kan tlaih hna caah si an kan ti I cycle pawl cu an mawtaw cung ah khin i, an I kal pi ko tiah thawng zamh nak ah cun a langhter chih rih.

May be an image of one or more people, motorcycle and outdoors

Mah ralhrang palik le ralhrang kawl ralkap pawl hna cu kan mah sang mi an si hna loh. Mya Yadana chak ah a um mi no (9) palik sakhan ah a tuan mi pawl an si tiah theih asi. Lakphak dawr ah um mi cycle pawl an lak dih in ah-htah-ka (2) sianginn lei ah an kal than I cycle 20 leng mipi ta an va chuh rih tiah mino pakhat sin in theih asi.

May be an image of motorcycle

Mahkong hi ruah awk ngaingai a si cabia dang:Chin miphun ruangah Myanmar ramah Federal democracy kan hmuh khawh lonak le Ralbawi zik hna nih nawlngeihnak an lak lengmang hi a si hnga maw? Ruah awk ngai a si mi cu, 1948 kum ah Britain cozah sinin Bochoh Aungsan hruainak in Independence kan hmu si kaw, Ram mipi i ukhruai nak ding constitution an tuah mi ah khan Tlang Cungmi hna (Chin, Kachin, Shan, Kaya, Moon, Kayin le Yakhain)cu kum hra hnuah nan duh ah cun na chuak kho tiin a rak thlem hna tikah Pin lung agreement a siam pi hna i Republic union of Myanma ram tiin Independence kan hmuh khawh nak kha a si.

Cu thil khua khang tu le Constitution a siam tu cu Augsan a si tikah Independence kan hmuh ka bakah Ausan nih Myanmar rampi a kan uk thai ne lai hi teh tiin ka lung uUsaw le a hawi le nih Aungsan le a hawi hna cu an thah hna a si ko? Augsan a thih in Unuh nih kum 10 chung a kan hruai,kawlpa (Chin asilo mi)a si ko caah ram a dai ko, Kum 10 a dih tikah pinlung agreement cu a tlam a tling tak tak sual lai ti phangin Bochoh kyi Newin nih mipi nawl ngeihnak cu a lak than.

I, Aungsan (Chinpa?) nih Democracy phung ningin a rak tuahmi Constitution cu a hrawh dih i Tlang Cun mi hna covo cu mang ban tuk an si dih. Newin te pawl nih cun Bamah lumyo ci wadah kha base ah hmangin constitution thar cu an tuah iTlang Cung mi hna cu kum 48 chung chuak kho lo in kawl kut tangah kan tang peng. Kum 1962 in 2010 kar lakah 1988 ah Aungsan suh kyi nih mipi a hruai hna tikah Kawlram mipi nih an support dih ti Kawl pawl nih an hmuh tikah Aungsan fanu thiam thiam a si pinah a pasal christian a si fawn tikah Khrihfa mi hna cu kawl pawl nih cun uico tluk hmanh ah an kan rello mi kan si fawn.

Suh kyi nih a kan hruai ah cun kan ramah khrihfa an zaa a long laii,kawl pawl cu Chin? nih a kan uk lai ti an phang tuk hoi??Aungsan suh kyi cu kum 24 renglo thong an thlak i,cu chungah Zeitik caan poah ah anaa ting kho ding in Constitution an tuah i,Rampi cozah(Pyituh hluat daw)ah hring cukin ralkap an thut ve nak ding an suai hnuah Ralap kut tangah democracy tlawm palte khi an tenh i kum 2010 ah thim nak an tuah.

Suh kyi party nih mipi that nak ding asi lo tiin an boycott i Ralkap party(U Ting sing president)nih kum 5 a kan uk cu chungah buai nak zei hmanh a um lo,2015 kumah Thim nak cu kan nei than i,NLD Suhkyi hruaimi an bawi i,2020 ah thimnak an tuah than NLD Suhkyi(Aungsan fanu Chin nu?)Nawl ngeihnak a chhuak than lai ti an ruah ruangah 2008 Constitution cu boh (chu phoh)in mipi nawl ngeihnak cu a lak than I nihin ni tiang hmun kipah kan buai nak hi a si.

Aungsan te chung khar hi Chinmi an si khawh nak cu ,an chuah kehnak khua hi Natmoah khua a si I,hi khua hrawng hrang hi 80% cu Chimi umnak a si,Aungsan pa min hrim hrim hi Kawlmin ah a har ngai mi asi.Aungsan suhkyi NLD nih Bawinak an pek tikah a private security guard cu Chin nu ngak thengte a lak,Min Aung hlain nih a tlaih veleh Ramdang UN tiang ah rian tuan tu cu Chin mi thiam thiam Dr.Sasa a si ko.

A tu NUG cozah nih Federal democracy phungin kan I hruai tikah kan hman dingmi phung hrampi(Constitution draft)suai tu ding mawhphurhnak sang bik General secretary dingah Salai Lianhmun sakhong Chin pa thiam thiam chiah a si.Cu caah cun Pu Hrangthio Chinpa ruangah kawlram timi a um mi kha Chin hna ruangah Pathian nih Kawlram pumpi cu Federal democracy ram kan si te ko lai,Pathian nih Chinmi hna hmangin Revolution hi tlam atlin ter te ko lai ti ka zumh. Credit: Suiawr Khuplian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*